Buurtpreventie Winterswijk
Menu

BuurtWhatsApp

Als het eerder op de dag donker wordt, neemt het aantal woninginbraken, overvallen en straatroven vaak toe. In de periode oktober tot maart zet de politie daarom extra hierop in. In heel Nederland gaat de politie plaatselijk meer surveilleren, preventieve acties houden, notoire inbrekers, overvallers en straatrovers extra in de gaten te houden en nóg meer energie te steken in het opsporen van daders.
1000 ogen zien meer.
‘Alleen als iedereen extra alert is tijdens de donkere dagen, kunnen we echt een vuist maken tegen woninginbraken, overvallen en straatroven.’ Aldus de politievoorlichter over de politie inzet in de herfst- en wintermaanden. ‘Wij zorgen dat we onze politiemensen inzetten op deze ernstige delicten. Ook onze partners, zoals gemeenten en Openbaar Ministerie zetten een extra tandje bij. Daarnaast hebben we echter ook de ogen en oren van alle inwoners in ons gebied hard nodig om verdachte zaken aan ons te melden omdat we simpelweg niet overal tegelijk aanwezig kunnen zijn.’
Verdachte situatie?
‘Inwoners kennen hun buurt het beste. Ze weten wie hun buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Mensen kunnen 112 bellen als ze in de buurt iets verdachts zien. Het helpt ons enorm als mensen het kenteken van de verdachte auto of het signalement van de verdachte persoon aan ons doorgeven. De kans dat woninginbrekers, straatrovers en overvallers opgepakt kunnen worden, neemt toe als inwoners verdachte situaties direct bij de politie melden.’ Aldus de politievoorlichter.

Wat is WhatsApp?

 WhatsApp Messenger is een berichtendienst tussen verschillende mobiele besturingssystemen ter vervanging van SMS. WhatsApp is beschikbaar op iPhone, BlackBerry, Android, Windows Phones en Nokia Symbian60 en S40 telefoons.

Met WhatsApp is het mogelijk om via de smartphone berichten uit te wisselen via de mobiele internetverbinding of Wi-Fi. Naast berichten kunt u ook foto’s, video’s en geluidsbestanden uitwisselen.

Naast één-op-één communicatie biedt WhatsApp de mogelijkheid een WhatsAppgroep op te richten. Hierin kunnen maximaal 100 personen. Via WhatsApp kunt u uw berichten snel en gemakkelijk in een grote groep delen.

Wat is een BuurtWhatsApp?

 

Een BuurtWhatsApp is een WhatsAppgroep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde wijk, buurt, dorp of stad. Het is een burgerinitiatief en dient als moderne vorm van buurtwacht.

Het doel van een BuurtWhatsApp is het zorgen voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. Wettelijke toezichthouders kunnen nu eenmaal niet op iedere hoek of straat staan. Door een BuurtWhatsApp kunnen burgers zelf een groot gebied in de gaten houden.

Met het melden van verdachte situaties in een BuurtWhatsApp, worden buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen kan de politie worden ingelicht en tot eventuele actie overgaan.

In diverse dorpen en steden in Nederland heeft de BuurtWhatsApp inmiddels al tot succes geleid. Er zijn criminelen aangehouden en het aantal woninginbraken is in sommige wijken gedaald.

Hieronder een voorbeeld van een buurt WhatsApp uit Bennekom:

voorbeeld_bennekom_01